Scriem aici despre carte si eficienta acesteia, legaturi catre filme, creatii si lucruri pe care le consideam totusi importante.
Scriem mai jos si textele care nu au avut loc in formular.
Daca aveti timp poate le cititi in aproximativ 12 minute.
Miracol în lumea emoțiilor este o carte inovativa, terapeutica si scrisa de mine impreuna cu Bianca Paula Dobrinoiu, doamna care lucra pe atunci ca psiholog la SOS Satele copiilor București (organizație cu care am avut o colaborare foarte buna mulți ani, și acum mai oferim cat reușim și pentru copii de acolo).
Cartea a avut rezultate foarte bune terapeutice (unii psigologi si parinti considerandu-le extraordinare) in a ajuta copii sa lucreze cu emoții precum frica, tristete, furie. Poate fi adaptata împreuna cu echipa internațională de psihologi la contextul actual. Se poate oferi și o aplicație și o experiență in VR cu aceasta carte. Poate fi și varianta de aplicație a cărții. Acestea pot ramane apoi pentru a fi folosite de mai multe organizații. Putem implica și oameni mai cunoscuți care sa ajute la campanie. Poate fi implicată si presa, televiziuni etc în lansare cărți în limba Ucrainiana. Putem chiar avea unele ilustrații ale unor ilustratori și artiști mai cunoscuți in lume și astfel sa asiguram o vizibilitate mai mare și cu ajutorul acestora dar și cu ajutorul presei.
Am creat o bogată colecție de povești, carte terapeutica best seller cu rezultate foarte bune, filme, VR, aplicații și spectacole. Toate sunt adaptabile la cam orice subiect si parcă ar fi o pierdere sa renuntam din lipsa de fonduri. Găsiți mai multe despre creațiile noastre mai sus.
Las mai jos și un mic citat legat doar de una din provocarile adresate de carte, și anume procesarea emoțională mai sanatoasa a pierderilor și a doliului.
”Își aminti cum cățelușul său cel mic plecase în lumea cealaltă. Atunci nu plânsese pentru că a crezut că era un semn de slăbiciune. De atâtea ori auzise vorbe precum: ”Bărbații nu plâng! Nu fi trist! Nu mai plânge!”, încât crezuse că nu e bine să plângă sau că este un leuț slab dacă plânge.
Își aminti de o poezie pe care o citise pe undeva:
Oare leuții plâng câteodată?
Dar bărbații?
Si dacă da…
Lacrimile lor au gust de renaștere?
”Ciudate versuri . . .” se gândi și apoi . . . apoi văzu un lac mare în . . .în inima sa. Știa, ca prin magie, că lacul este plin cu un lichid sărat și rece. Parcă inima sa era rece din cauza acestor lacrimi ce se strânseseră acolo. Pur și simplu știa, fără să înțeleagă cum și de ce…
– Ce este cu acest lac?
– Acesta este Lacul Lacrimilor Tristeții.
– Lacrimile Tristeții? Aiiiii, ce reci sunt!
– Atunci când simțim durere și nu plângem, lacrimile noastre se strâng pe dinăuntru, în inima noastră. De aceea câteodată se spune că inima împietrește. De fapt, ea se răcește și nu mai poate să simtă. E ca o amorțeală pe care unii oameni o numesc supraviețuire.”
Lăsăm mai jos și mai multe detalii despre cartea Miracol în lumea emoțiilor.
Cateva prezentări ale cărții si exemple de utilizare in scop terapeutic
https://www.youtube.com/watch?v=7Ud3fHk97Ec
https://tinapetrareanu.wordpress.com/2018/03/20/miracol-in-lumea-emotiilor/ http://turqoise.ro/despre-mine/
https://www.youtube.com/watch?v=BNi__ZYQPuI
https://www.blogintandem.ro/miracol-in-lumea-emotiilor-o-carte-pentru-parinti-si-copii/
https://cristianchinabirta.ro/2019/04/08/miracol-in-lumea-emotiilor/
https://www.monicajitariuc.ro/2016/12/idee-de-cadou-miracol-in-lumea-emotiilor/
https://www.cursuri-parenting.ro/miracol-in-lumea-emotiilor-carte/
https://mamicaactiva.com/emotiile-decodificate/
Iata o frumoasa prezentare ma veche a cartii si a unor rezultate ale acesteia https://www.viahappiness.org/eq/miracolLumeaEmotiilor.pdf
Iata si parti din cartea audio realizata de noi
https://www.viahappiness.org/eq/carti/miracolCapitolul1.mp3
https://www.viahappiness.org/eq/carti/miracolCadou.mp3
Iată si mai multe exemple din activitățile și creațiile noastre pentru copii si adulti din Ucraina în ultimele 6 luni:
Activități din spectacole:
Activități în școli:
https://www.facebook.com/138831096710706/posts/1086967978563675/?sfnsn=mo
https://www.facebook.com/138831096710706/posts/1054949741765499/?sfnsn=mo
Ateliere inovative educative cu experiențe VR găndite pentru a fi terapeutice:
La Romexpo în București:
In centre de refugiati:
https://www.facebook.com/138831096710706/posts/1080180499242423/?sfnsn=mo
Pentru adulti (primele activități cu tematică psihologica):
Exemple de filme si campanie online cu peste 100 000 de vizualizari online:
https://www.facebook.com/watch/?v=1509794882514515
https://www.facebook.com/watch/?v=703096590431024
https://www.facebook.com/watch/?v=845011836011891
https://www.facebook.com/watch/?v=2992923060769783
https://www.facebook.com/watch/?v=246343866579864
https://www.facebook.com/watch/?v=225419065579773
Si cateva cantecele educative mai vechi produse integral de noi:
https://m.facebook.com/micileemotiimari/videos/ochelarii-emo%C8%9Biilor-episodul-1/328847924354356/
Si o varianta in Engleza:
Si un scurt film:
O animatie pentru copiii din Ucraina (tot produsa integral de noi):
Un exemplu de animatie aici:
https://m.youtube.com/watch?time_continue=21&v=PgZ__iY60CE&feature=emb_logo
Varianta mai lunga aici (pregatim unele mult mai scurte si la obiect, pe categorii si mai multe):
Simțim sa dam inapoi ceea ce am primit si noi de la multi mulți oameni în copilărie. Ne amintim cat de important a fost pentru noi sprijinul primit la început de viață.
Am colaborat sau discutat în aceste luni cu multi oameni implicati in lucrul cu adulti, adolescenti sau copii fugiți din Ucraina din cauza acestui război. Am văzut și aflat de multe orori, au plans copii in fata noastra, au și ras si au regasit speranta mulți dintre aceștia.
După cum am descris mai sus, experienta noastra este destul de unica in ultimele 7 luni. Pe de o parte am lucrat sau discutat cu foarte mulți copii, tineri, adolescenti si adulti din Ucraina și am înțeles nevoile percepute ale acestora.
Pe de alta parte am lucrat cu psihologi din România dar și cu psihologi cu mare experiență în lucrul cu copii, tineri, adulți potențial expuși la traume de război (și traume conexe venite din acte de cruzime văzute, auzite, percepute sau traite, din pierderea sigurantei și a casei, din mutarea brusca, din nesiguranță fata de pierderea unui membru al familiei, socul perceput etc). Acești psihologi au fost descriși mai sus si trăiesc in Liban și Statele Unite, am colaborat chiar și cu un expert în psihiatrie și conducător al unui institut pentru studiul traumelor de război, victime ale torturii și conexe.
Pe de alta parte am intermediat deschiderea a celor două școli în limba Ucrainiana descrise mai sus, școli dedicate copiilor fugiți de război. Astfel am negociat cu directorii de școală, cu reprezentanți ai statului Roman, ai altor asociații și cu reprezentanții Ucrainieni. Ne ajuta și ca am dorit sa oferim cazare prin programul 50 20 și am vorbit cu foarte mulți oameni din Ucraina dar și cu foarte multi lucratori sociali.
Am vazut (si am auzit de) foarte multe tipuri de comportamente atat ale oamenilor din România cât și ale unor oameni din Ucraina.
Cel mai surprinzător lucru pentru noi a fost răceala unor oameni fata de cei pe care-i deserveau în proiecte. Nu voi reproduce unele lucruri pe care le-am auzit despre “ucrainieni” sau ce am mai văzut sau auzit prin multele centre unde am lucrat sau unde am dorit sa lucram.
Pot spune ca am studiat toți și se pare că stresul neobservat și negestionat poate duce la atitudini care fac rău tocmai copiilor, adolescenților ori adulților pe care dorim sa îi ajutam.
Oamenii pot ajunge sa manifeste resentimente majore față de acești beneficiari care nu au nici o vina. Resentimente invisible si care (se pare ca) pot lasa urme … Acesta e unul din motivele pentru care consider atat de important acest program. Va multumim mult.
Am reușit sa analizăm din punct de vedere psihologic o parte din ceea ce se intampla cu cei fugiți de război din Ucraina (tendinte de nesiguranță care pot duce partea emoțională din creier în alertă aproape continua și care pot duce apoi la comportamente care pot fi percepute precum insistente sau altele pe care nu le mai descriu aici).
Cu ajutorul psihologilor (în special cei din alte țări cu experienta mai mare in lucrul cu oameni fugiți de război) am reușit și să explicăm în mod obiectiv și metaforic aceste tendinte normale ale oamenilor din Ucraina, dar și a altor oameni implicați în lucrul cu aceștia.
Am intalnit oameni care erau pe punctul de a ii judeca foarte aspru pe “Ucrainieni” și, cu ceva mandrie scriu ca am reușit sa comunicăm aceste lucruri. Astfel acei oameni care reprezentau statul Român sau organizații au putut sa empatizeze, sa inteleaga si sa ajute în continuare. Le era dificil sa ii inteleaga fără aceste detalii.
Putem ajuta cred eu mult la partea aceasta de comunicare si empatizare, prin dezvoltarea și utilizarea de metode/tehnici de empatizare și comunicare cu expunere in online pentru minim 8000 de tineri și adulți români pe o perioadă de minim 8 luni.
Putem ajuta mult si la partea de conștientizare a necesității actionarii si pentru protejarea sanatatii mintale a noastra a tuturor.
Aici putem aborda o strategie de comunicare adaptata oamenilor din asociații.
Putem (în limita bugetului și posibil să mai amânăm din ele) iniția subiecte apropiate de inima acestora precum gestionarea stresului la copii și cum se poate face cu povesti, jocuri, tehnologie si metaforic. Din experienta noastra apoi e destul de simplu și se ajunge și la acceptarea și actionarea pentru protejarea sanatatii mintale proprii și a familiei, a echipei.
Putem face și o serie de filme și include subiecte precum:
– stresul acumulat în timp în lucrul cu beneficiarii
– tendinta normala de a ajuta uneori peste limita de gestionare a stresului
– stirile alarmante și cum sa evitam un fel de micro traumatizare (aici experiența lui Arash din SUA e foarte importantă)
– igiena mintala, cand, cum și de ce sa apelăm și la ea uneori
– cum sa gestionam amenintarea nucleara prezenta la stiri, probabilitatea de recesiune economica dar si potentiala iarna care se anunta dificila
– tendința părții emoționale a creierului de a “generaliza”; de ce și cum sa evitam sa tratam alți oameni așa cum poate și noi am fost tratați în alte contexte ca “Romani” si nu ne-a placut (aici metafora va fi internationala la filmul in Engleza)
Vom detalia la nevoie mai mult, însă mai e nevoie de munca și consultare cu psihologii. De aceea nu putem exprima ca la matematică exact ce subiecte vor reieși a fi cele mai utile si in Online si prin filme.
Putem implica si artiști mai renumiți sau influenceri care sunt interesați și de partea de sanatate mintală (suntem in discutii și cred ca putem beneficia de ceva ajutor sau măcar interviuri). Cumva cred că putem avea multă mediatizare. Vom detalia numele însă am fost ajutați în trecut de Smiley, Maia Morgenstern, Mihai Margineanu și alții. Firme de marketing precum Kooperativa 2.0 si Cristian China Birta personal doresc sa ne ajute, familia sa fiind ajutată de cartea Miracol in lumea emoțiilor si ajutand si in trecut.
In aceste filme psihologii cu care lucram pot oferi si metode practice de gestionare mai bună a sanatatii mintale.
Practic vom putea (limtat de buget) oferi un fel de biblioteca de unelte practice și chiar seminarii in țara și multor asociații din alte tari. Totul bazat pe cooperarea cu psihologi si psihiatrii cu renume și foarte multa experienta.
Cred ca împreuna putem face minuni pe partea de
conștientizare profundă și personală a importanței sanatatii mintale
dar si le actionarea si unelte pentru protejarea acesteia.
Efectele vor fi, credem noi, pe termen lung si foarte benefice (asta zic și specialistii cu care lucram sau pe care ii studiem, dar și zeci de pagini de rezumate ale unor studii validate științific și acceptate de majoritatea comunității științifice internaționale pe aceste teme unele publicate și în sectiunea de cercetare pe www.viahappiness.org ).
Iata si studiul ACE despre care scriam mai sus
. Si un flm despre acest subiect https://www.ted.com/talks/nadine_burke_harris_how_childhood_trauma_affects_health_across_a_lifetime/transcript?language=en .
Trimitem dacă e nevoie și dovezile legate de vizualizări, aprecieri ale psihologilor, parintilor, copiilor sau ale altor oameni.
În cei peste 8 ani de activități am oferit diverse forme de educație emoțională in mod direct și online pentru zeci de mii de copii.
Am făcut aceste lucruri fără a fi angajați și plătiți foarte foarte rar și sporadic.
Aceste lucruri se vad în stres, timp consumat pentru alte proiecte personale de care e nevoie pentru a putea plăti ce avem de plătit și ratele la banca.
Cu ajutorul acestui grant putem realiza mult mai multe și pe termen lung.
Am scris cat ne-am priceput și în timpul rămas după activitățile pentru copii din Ucraina și România. Ne cerem scuze dacă nu am scris foarte clar sau foarte bine. Chiar facem ce putem cu resursele pe care le avem. Speram sa fie bine.
Am avut aprecieri foarte bune de la nenumărați oameni din alte asociații (Cristiana Ionescu, Cosmina Simiean, Wargha Enayati, Ioana Rațiu-Răileanu și mulți mulți alții) peste 16 psihologi (unii chiar renumiți la nivel internațional si cu experiența de peste 40 de ani in psihologie clinica), nenumarati oameni care lucreaza in invatamant sau ca asistenți sociali.
Mereu cumva sugestiile acestor oameni erau legate de carte, spectacole sau aplicații si cum pot fi folosite de mai mulți oameni. Cumva de fiecare data o lipsa de fonduri si dezvoltare organizationala ne-a impiedicat sa avem impactul foarte mare pe care il sugerau toți acești colaboratori.
E pentru prima oară cand găsim un grant suficient de mare și destul de mic pentru a putea fi gestionat de noi și care are și o parte de dezvoltare organizationala care ne poate permite sa avem impact multiplicat asa cum visam, așa cum mulți oameni ne-au ajutat, ne ajuta si ne pot ajuta sa il avem.